Užitečný odpad

Hobby

Někdy si ani neuvědomujeme, jak vzácné suroviny chceme odnést do popelnice. Než to uděláme a zbavíme se jich nenávratně, začněme nad tím, co z kuchyně vyhazujeme více přemýšlet!
 slepičí vejce
Slupky z banánů
Z těch si můžeme připravit skvělé hnojivo pro naše rostliny. Nejraději ho prý mají růže. A stačí tak málo. Jen je na dva dny necháme namočené ve vodě na zalévání. A slupky po vylouhování ještě také nevyhazujeme. Můžou se použít přímo do zeminy v květináči, a také při sázení a přesazování rostlin k jejich kořenům. Slupky se dají použít též k utření zaprášených listů rostlin (budou nejen čisté, ale i krásně lesklé) i k vyčištění kožené obuvi. Dále je můžeme dát na štípance od hmyzu. Stačí potřít a hned by se měla dostavit úleva. Banánová slupka nás také zbaví bradavic. Vystřihneme z ní kousek a pomocí náplasti ho přilepíme vnitřní stranou na bradavici. Látky ze slupky ji donutí odpadnout.
loupání jablka
 
Sedlina z kávy
Pokud si vaříme „turka“, máme tohoto odpadu dostatek. Nevyhazujeme ho. A už vůbec nesplachujeme do dřezu. Výborně totiž ucpává odpad! Raději ho také trochu přidáme do květináčů. Je dobrým hnojivem a udržuje v zemině vlhkost. Také se dá použít k čištění nádobí i k čištění naší pleti. Tělový Peeling vyrobíme tak, že prostě trochu „lógru“ smícháme s trochou kokosového oleje či medu.
 
Skořápky z vajec
Po vysušení je můžeme použít jako drenážní vrstvu do květináčů nebo truhlíků. S nadrcenými vaječnými skořápkami můžeme také vyčistit vysoké nádoby. Umístíme je na dno, zalijeme trochou vody a s nádobou pohybujeme, třepeme. Skořápky pak nečistoty z nádoby „obrušují“.
 
Slupky z citrónů
Citronové slupky dobře čistí povrchy z nerezu. Stačí je s nimi otřít. Citronové slupky můžeme také nakrájet a, dát zmrazit. Potom mohou v horkých dnech ochladit a osvěžit naše nápoje.
 citronová slupka
Jablečné slupky a ohryzky
Dá se z nich připravit zdravý jablečný ocet. Nakrájíme je a vložíme do sklenice. Zalijeme je vodou a necháme deset dní kvasit. Pak jen přecedíme a je hotovo!

Užitečný odpad
Ohodnoťte příspěvek